Sacharidy a Zdravie Kostí počas Osteoporózy | Krehké Kosti

OSTEOPORÓZA A VÝŽIVA – POTRAVINY
BOHATÉ NA SACHARIDY PRE ZDRAVIE KOSTÍ

SACHARIDY V STRAVE

Primeraný energetický príjem vrátane sacharidov je nevyhnutný na zachovanie kostnej hmoty. Vyčerpanosť spolu s nedostatkom živín, ako je vápnik, vitamín D a bielkoviny, sú významnými rizikovými faktormi prispievajúcimi k úbytku kostnej hmoty. Zároveň neexistujú žiadne klinické dôkazy, ktoré by poukazovali na priame účinky sacharidov na kostnú hmotu.
Nadmerný prísun sacharidov však vedie k obezite, ktorá spôsobuje ďalšie metabolické ochorenia, ako je napríklad diabetes mellitus (cukrovka). Preto musí byť stravovací režim vyvážený a je nutné posúdiť individuálne celkový stav každého pacienta. Niektoré nestráviteľné sacharidy, napr. inulín a oligofruktóza, zvyšujú dostupnosť minerálov z potravy, a preto môžu byť prospešné pre kostnú hmotu.

KTORÉ SACHARIDY KONZUMOVAŤ?

Sacharidy sú primárnym zdrojom energie. Telo rozkladá sacharidy na cukor nazývaný glukóza. Glukóza je esenciálna pre náš mozog a nervový systém a je preferovaným zdrojom energie pre svaly počas cvičenia. Z 1 gramu sacharidov sa vytvoria 4 kcal (kilokalórie) energie.

Glukózu naše telo využíva ako zdroj energie a zvyšok, ktorý nespotrebuje, sa ukladá do zásob v pečeni a vo svaloch vo forme glykogénu. Glukóza je absorbovaná do krvného obehu, čím sa samozrejme zvyšuje hladina cukru v krvi. Naše telo prísne reguluje hladinu glukózy v krvi, aby mohli všetky orgány a systémy optimálne fungovať. Hladinu cukru v krvi stráži a reguluje hormón inzulín, ktorý je produkovaný v pankrease, aby opätovne znižoval, resp. vyrovnával hladinu cukru v krvi.
Nie všetky sacharidy sú rovnaké, preto je dôležité vedieť, aký druh a aké množstvo sacharidov konzumujeme. Čím sú sacharidy, ktoré konzumujeme, jednoduchšie, tým je inzulínová odozva rýchlejšia a väčšia. To určuje ich glykemický index.

ČO JE GLYKEMICKÝ INDEX (GI)?

Glykemický index „GI“ zjednodušene vyjadruje rýchlosť, za akú sa sacharidy obsiahnuté v prijímanej potrave premenia v tráviacom trakte na glukózu a tá sa dostane do krvného obehu.
Znak glykemického indexu
Potraviny s „nízkym GI“ sa dlhšie trávia, pomáhajú udržať rovnomernú hladinu cukru v krvi medzi jedlami. Potraviny s nízkym GI vám môžu pomôcť kontrolovať chuť do jedla tým, že sa budete cítiť sýty dlhšie. K potravinám s nízkym GI patria: kaše, nesladené ovsené müsli, celozrnný chlieb, celozrnné cestoviny, čierna ryža, strukoviny, čerstvé ovocie, orechy a semiačka.

Potraviny s „vysokým GI“ sú rýchlo stráviteľné, vedú k náhlemu zvýšeniu a potom k zníženiu hladiny cukru v krvi. Jedlá s vysokým GI poskytujú rýchle uvoľňovanie energie ihneď po jedle. V takom prípade je do krvi uvoľnené veľké množstvo cukru príliš rýchlo. K potravinám s vysokým GI patria: cereálie z rafinovaných obilnín, potraviny s pridaným cukrom, športové nápoje, perlivé nápoje z rýchleho občerstvenia, spracované potraviny, varené ovocie a niektoré druhy koreňovej zeleniny, ako je paštrnák.
Dôležité je zahrnúť denne do jedálnička vo väčšej miere potraviny s „nízkym GI“ a obmedziť potraviny s „vysokým GI“.
Hodnotu GI jednotlivých druhov potravín a konzumovaných jedál ovplyvňujú aj nasledovné faktory:
  • spracovanie,
  • skladovanie,
  • príprava (varenie, pečenie, dusenie, parenie...).

CUKOR PATRÍ MEDZI SACHARIDY

Cukor sa nachádza v mnohých jedlách vrátane sladkostí, sušienok, koláčov a ovocia. Je však veľký rozdiel medzi kúskom ovocia a sušienkami, ktoré obsahujú rovnaké množstvo cukru!
Vhodné je znížiť konzumáciu cukru, sladených nápojov, džúsov a sladkostí a zaradiť do jedálnička potraviny, ktoré obsahujú prírodný cukor, ale aj ostatné základné živiny (pozri porovnanie jablka a sušienok nižšie).
Stredne veľké jablko
stredne veľké
jablko
11 g cukru
2 g vlákniny
žiadny tuk
ďalšie vitamíny a živiny
Tri zázvorové sušienky z vlašských orechov
tri zázvorovo-orechové sušienky
11 g cukru
veľmi malé množstvo vlákniny
4 g tuku
malé alebo žiadne množstvo vitamínov a minerálov

PREČO POTREBUJEME GLUKÓZU?

Je nevyhnutná pre správne fungovanie mozgu a nervového systému.
Je preferovaným zdrojom energie pre prácu svalov počas aktivity/cvičenia.
Zlepšuje náladu zvyšovaním hladiny hormónu serotonínu.

JEDZTE VIAC POTRAVÍN S NÍZKYM GI A S OBSAHOM VÝŽIVNEJŠÍCH SACHARIDOV

Müsli s ovocím v miske
Kaša, nesladené ovsené müsli, raňajkové cereálie s vysokým obsahom vlákniny.
Chlieb vyrobený z 50 % alebo viac ovsa, celozrnný chlieb, ražný chlieb.
Celozrnné alebo obyčajné cestoviny.
Naturálna ryža, divoká indiánska ryža a basmati ryža.
Všetky strukoviny ako fazuľa, hrášok a šošovica.
Čerstvé ovocie. Dve porcie na deň sú postačujúce.
Orechy, semienka. Vezmite si malú hrsť ako občerstvenie.
Ražné a celozrnné sušienky alebo chrumkavý chlieb.

JEDZTE MENEJ POTRAVÍN S VYSOKÝM GI A S NIŽŠÍM OBSAHOM VÝŽIVNÝCH SACHARIDOV

Cukrové potraviny
Biely rafinovaný cukor.
Potraviny s pridaným cukrom, napr. sladkosti, sušienky, koláče, pekárenské výrobky.
Rafinované raňajkové cereálie obalené cukrom a pod.
Balený chlieb s predĺženým dátumom spotreby – hnedý alebo biely.
Energetické nápoje, jemne sýtené nápoje, ovocné džúsy a nápoje s obsahom pridaného cukru.
Rýchle občerstvenie, instantné jedlá.
Niektoré druhy koreňovej zeleniny, napr. paštrnák.
Varené/zavárané ovocie.

NA ZÁVER
Ovsené vločky

Nízky glykemický index (GI)

Nízky GI potravín predurčuje ich dlhšie trávenie, takže hladina cukru v krvi je medzi jedlami vyrovnanejšia.

Vysoký glykemický index (GI)

Potraviny s „vysokým GI“ sú strávené rýchlo, čo vedie k prudkému nárastu a následnému poklesu hladiny cukru v krvi. Výsledkom je rýchle uvoľnenie energie bezprostredne po jedle. Pokúste sa obmedziť potraviny s vysokým GI.
Keksíky
Žlté cestoviny

Glukóza

Glukóza plní v organizme mnoho dôležitých funkcií – je zdrojom energie pre svaly počas cvičenia, podporuje funkciu mozgu a nervového systému a zvyšuje hladinu serotonínu, hormónu zlepšujúceho náladu.

Cukor

Ako ste už zistili, sacharidy sú prítomné v širokej škále potravín, ako sú sladkosti, sušienky, zákusky a ovocie. Pokúste sa konzumovať potraviny, ktoré obsahujú esenciálne živiny a len málo cukru.
Gumené cukríky