Príjem Sacharidov a Zdravie Kostí | Osteoporóza | Krehké Kosti

Výživové poradenstvo

Sacharidy

Čo je pre vás lepšie?

Jablko: 11 g cukru, 2 g vlákniny, žiadny tuk, iné vitamíny a živiny.
3 zázvorové sušienky: 11 g cukru, veľmi málo vlákniny, 4 g tuku, málo, alebo žiadne vitamíny a živiny.
Obrázok nahradenia sladkých potravín ovocím s väčším obsahom živín
Cukor je sacharid nachádzajúci sa v mnohých potravinách. Ak sa pristihnete, že siahate po niečom na zahryznutie, najlepšie by bolo premýšľať o celkovej výživovej hodnote. Čo je pre vás lepšie? Jablko s 11 g cukru alebo 3 zázvorové sušienky s 11 g cukru? Nezabúdajte: lepšie je pre vás to, čo je zdravé pre vaše kosti – potom je rozhodovanie jednoduché.

S ohľadom na vplyv sacharidov na hladinu cukru vo vašej krvi je dobré pamätať na:

Low-Gi

Nízky glykemický index (GI)

Nízky GI potravín ich predurčuje na dlhšie trávenie, takže hladina cukru v krvi je medzi jedlami vyrovnanejšia. Viac informácií o GI potravín nájdete v časti “Podrobnejšie” uvedenej nižšie.

High-Gi

Vysoký GI

Potraviny s vysokým GI sú strávené rýchlo, čo vedie k prudkému nárastu a následnému poklesu hladiny cukru v krvi. Výsledkom je rýchle uvoľnenie energie bezprostredne po jedle. Pokúste sa obmedziť potraviny s vysokým GI.

Glucose

Glukóza

Glukóza plní v organizme mnoho dôležitých funkcií: je zdrojom energie pre svaly, keď cvičíme, podporuje funkcie mozgu a nervového systému a zvyšuje hladinu serotonínu, hormónu zlepšujúceho náladu.

Sugar

Cukor

Ako ste už zistili, sacharidy sú prítomné v celom rade potravín, ako sú sladkosti, sušienky, zákusky a ovocie. Pokúste sa konzumovať potraviny, ktoré obsahujú esenciálne živiny a iba málo prírodného cukru.

Podrobnejšie

Glykemický index (GI) meria účinky rôznych uhľovodíkov na hladiny cukru v krvi. Vzhľadom na to, že potraviny s nízkym GI pomáhajú regulovať hladiny cukru v krvi, odporúča sa zvýšiť v strave množstvo potravín s nízkym GI a zredukovať množstvo potravín s vysokým GI. K potravinám s nízkym GI patria: kaše, nesladené ovsené müsli, celozrnný chlieb, celozrnné cestoviny, čierna ryža, strukoviny, čerstvé ovocie, orechy a semiačka.
K potravinám s vysokým GI patria: cereálie z rafinovaných obilnín, potraviny s pridaným cukrom, športové nápoje, perlivé nápoje z rýchleho občerstvenia, spracované potraviny, varené ovocie a niektoré druhy koreňovej zeleniny, ako je paštrnák.
Literatúra:
Paula Mee. Eat Well for Bone Health . 2016.

SPÄŤ