Ovocná a Zeleninová Diéta a Osteoporóza | Krehké Kosti

OSTEOPORÓZA A VÝŽIVA -
OVOCIE A ZELENINA

OVOCIE A ZELENINA

Viete, že zdravá strava môže zlepšiť minerálnu hustotu kostí a znížiť riziko osteoporózy? Aké porcie by ste mali konzumovať?
Ovocie a zelenina sú dobré pri osteoporóze
Ovocie a zelenina môže telu poskytnúť veľa vitamínov a minerálov, ktoré sú potrebné na budovanie a udržanie kostnej hmoty. Okrem stopových minerálov obsahuje ovocie a zelenina horčík, vitamín K a vápnik. Skombinujte príjem týchto živín s 15- až 20-minútovým pobytom na slnku každý deň a máte recept na silné a zdravé kosti.

Veľkosť jednej porcie ovocia alebo zeleniny:

1 kus stredne veľkého čerstvého ovocia (napr. jablko, pomaranč, banán)
2 kusy malého čerstvého ovocia (napr. slivka, kiwi, mandarínka)
3 polievkové lyžice čerstvého ovocného šalátu
1 malý pohár ovocného džúsu
1 malá misa zeleninovej polievky
3 – 4 polievkové lyžice varenej zeleniny alebo šalátu

ODPORÚČA SA KONZUMOVAŤ 5 PORCIÍ OVOCIA A ZELENINY DENNE AKO SÚČASŤ ZDRAVEJ VÝŽIVY.

Konzumujte viac:

Cícer
cíceru
hummus (vyrobený z cíceru)
humusu (pripravený z cíceru)
červené fazule
červenej
fazule
Maslová fazuľa
maslovej
fazule
Biela fazuľa
bielej
fazule
Šošovica
šošovice
Sójové bôby
sójových
bôbov
Hrach, fazuľa a šošovica obsahujú veľa vlákniny, ktorá udržuje tráviaci systém zdravý, a navyše sú prospešné pre fungovanie srdca.
Majú nízky glykemický index a sú nízkotučné. Proteínová podvýživa môže viesť k zníženiu svalovej hmoty a sily u starších ľudí, čo je rizikový faktor pre náchylnosť na pády.
Poznámka: Rastlinné bielkoviny môžu pomôcť zvýšiť váš celkový príjem bielkovín. Okrem toho si doprajte rybu, kuracie mäso a počas týždňa 3 porcie červeného mäsa (napr. tenké plátky hovädzieho, jahňacieho alebo bravčového). Živočíšne bielkoviny sú vynikajúci zdroj železa, zinku a selénu.

PRI KONZUMOVANÍ 5 PORCIÍ OVOCIA A ZELENINY DENNE PAMÄTAJTE NA TIETO SKUTOČNOSTI

Všetko ovocie a zelenina

Farebnosť na tanieri

Len preto, že hovoríme o ovocí a zelenine, nemusí byť všetko zelené. Pripravte vizuálne atraktívnejšie jedlo použitím ovocia a zeleniny rôznych farieb.

Ovocie a zelenina nemusia byť fádne

Konzumáciou rôznych druhov ovocia a zeleniny získate množstvo rôznych vitamínov a minerálov, ktoré sú potrebné pre zdravie vášho tela a kostí. Vytvorte si kombináciu podľa vlastného gusta, pestrofarebnú alebo tón v tóne.
Zelená listová zelenina
Ikony ovocia a zeleniny

Pomer ovocia a zeleniny

Odborníci odporúčajú rozdeliť príjem na päť porcií – dve porcie ovocia a tri porcie zeleniny denne.

NA ZÁVER

Ovocie a zelenina by nemali byť nudnou súčasťou vášho jedálnička. Kombinujte zeleninu rôznych farieb, štruktúr a chutí, pripravíte tak večeru, na ktorú sa vám budú zbiehať slinky. Oživte šalát listami rôznych farieb a druhov, pridajte paradajky alebo napríklad pečenú cviklu, na záver posypte semienkami či orieškami. Pri príprave chutného sezónneho ovocného šalátu použite rôzne druhy ovocia. Bude sa to páčiť vám, aj vašim kostiam.