Každodenná Strava a Výživa pre Zdravie Kostí | Krehké Kosti

Výživové poradenstvo

5 porcií denne

Všetci sme už počuli, že v rámci zdravého stravovania by sme mali konzumovať 5 porcií ovocia a zeleniny denne, ale viete, že to súčasne zlepšuje hustotu minerálov v kostiach a znižuje riziko osteoporózy?1,2 O aké veľké porcie ide?
Obrázok zásob ovocia a zeleniny

Veľkosť porcií ovocia a zeleniny 3

1 kus stredne veľkého čerstvého ovocia (napr. jablko, pomaranč, banán), 2 kusy malého čerstvého ovocia (napr. slivka, kiwi, mandarínka), 3 polievkové lyžice šalátu z čerstvého ovocia, 1 malý pohár ovocného džúsu, 1 malá miska zeleninovej polievky, 3- 4 polievkové lyžice varenej zeleniny, alebo šalátu.

Pri konzumovaní 5 porcií ovocia a zeleniny denne pamätajte na tieto skutočnosti:

Be colourful

Farebnosť

Len preto, že hovoríme o ovocí a zelenine, nemusí byť všetko zelené. Pripravte vizuálne atraktívnejšie jedlo použitím ovocia a zeleniny rôznych farieb.

Mix and match

Kombinujte rovnaké a rôznorodé

Konzumáciou rôznych druhov ovocia a zeleniny obohatíte vašu stravu o všetky rôzne vitamíny a minerály, ktoré potrebuje vaše telo a kosti. 3

2 fruit 3 vegetables

Ovocie a zelenina

Odborníci odporúčajú rozdeliť 5 porcií denne na 2 porcie ovocia a 3 porcie zeleniny.3

Podrobnejšie

Ovocie a zelenina by nemali byť nudnou súčasťou vášho jedálnička. Kombinujte zeleninu rôznych farieb, štruktúry a chutí, pripravíte tak večeru, na ktorú sa vám budú zbiehať slinky. Oživte šalát tým, že ho posypete šalátovými listami rôznych farieb, pridajte paradajky, alebo cviklu. A pri príprave chutného a sezónneho ovocného šalátu použite rôzne druhy ovocia. Bude sa to páčiť vám aj vašim kostiam.
Literatúra:
  1. Qiu R. a kol., PLoS One. 2017;12: e0168906.
  2. New SA. Proc Nutr Soc. 2003;62:889–99.
  3. Paula Mee. Eat Well for Bone Health. 2016.

SPÄŤ