Vplyv Spracovaného Mäsa na Pevnosť Kostí Počas Osteoporózy | Krehké Kosti

OSTEOPORÓZA A VÝŽIVA -
SPRACOVANÉ MÄSO

Spracované mäso a jeho vplyv na zdravie kostí

nakrájané mäso a zelenina umiestnené na drevenej doske


ČO SA ROZUMIE POD POJMOM SPRACOVANÉ MÄSO?

Spracované mäso znamená jeho úpravu solením, údením, sušením alebo konzervovaním.
Medzi spracované mäso patria:
klobásy, párky, salámy,
šunka, sušená slanina,
solené a sušené mäso,
údené mäso,
konzervované mäso.
Konzumácia príliš veľkého množstva živočíšnych bielkovín môže uvoľniť vápnik z vašich kostí. Ak máte osteopéniu alebo osteoporózu, mali by ste obmedziť červené mäso na dvakrát týždenne a ponechať malé porcie – 150 gramov mäsa. Štúdia publikovaná v Advances in Nutrition v januári 2017 odhalila, že zníženie príjmu červeného a spracovaného mäsa, nealkoholických sladených nápojov, vyprážaných jedál, bielej múky, sladkostí a dezertov má priaznivý vplyv na zdravie kostí.
Aká je najlepšia strava na prevenciu osteoporózy? Zaraďte do jedálnička dostatok ovocia a zeleniny, nízkotučné mliečne výrobky, ryby a hydinu, orechy a strukoviny.

ČO JE DOBRÉ VEDIEŤ O SPRACOVANOM MÄSE:

Nakrájané mäso bez dusičnanov a konzervačných látok

Chladené nárezy

Krájané chladené nárezy sú často konzervované soľou, cukrom, pochutinami alebo chemickými konzervačnými látkami. Zvoľte si o niečo zdravšiu cestu a vyberajte si prírodné krájané mäso bez dusičnanov a konzervačných látok.

Alternatívy ku spracovanému mäsu

Zvýšte príjem bezmäsitých jedál, obmedzte množstvo spracovaného mäsa, ktoré konzumujete, a jedzte viac ovocia a zeleniny. Prospeje to vášmu zdraviu.
ovocie a zelenina
naberanie steaku vidličkou

Súvislosť s chorobami

Štúdie odhalili výraznú súvislosť medzi konzumáciou spracovaného mäsa a zdravotnými problémami vrátane vysokého krvného tlaku, srdcovo-cievnych ochorení, cukrovky, chronickej obštrukčnej choroby pľúc a rakoviny hrubého čreva a žalúdka.

NA ZÁVER

Čo je to spracované mäso? Je to mäso, ktoré bolo spracované upravovaním, solením, údením, sušením alebo konzervovaním. Spracované mäso možete nájsť aj v hotových jedlách. Mäso, ktoré bolo zmrazené alebo podstúpilo mechanické spracovanie (napr. nakrájanie na kocky alebo plátky), sa považuje za nespracované.
Spracované mäso sa vo všeobecnosti považuje za nezdravé a spája sa s celým radom zdravotných problémov vrátane rakoviny a ochorení srdca. Je však ťažké s istotou povedať, že spracované mäso je zodpovedné za zvýšené riziko vzniku osteoporózy. Existuje však podozrenie, že kombinácia spracovaného mäsa spolu s faktormi nezdravého životného štýlu, ako je fajčenie alebo nízka konzumácia ovocia a zeleniny, zapríčiňuje zvýšené riziko.