Diéta pri Osteoporóze na Zlepšenie Zdravia Kostí | Krehké Kosti

OSTEOPORÓZA
A VÝŽIVA

Výživa a zdravie pohybového aparátu spolu úzko súvisia. Dostatočný príjem určitých kľúčových živín v potrave prispieva k zdraviu kostí a znižuje riziko osteoporózy a zlomenín v neskoršom veku.
Vyvážená strava je základom optimálneho fungovania organizmu a platí to aj pri osteoporóze. Základné zložky stravy tvoria sacharidy, bielkoviny a tuky. Aj drobné zmeny v jedálničku môžu priaznivo ovplyvniť váš zdravotný stav.
Kľúčovými živinami pre zdravie kostí v každom veku sú vápnik, bielkoviny a vitamín D. Odporúčaný príjem týchto živín sa líši v rôznych štádiách života a u ľudí s osteoporózou alebo s rizikom osteoporózy. Okrem toho existujú ďalšie živiny, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu pri zdraví pohybového aparátu.

VITAMÍN D A VÁPNIK
– PREČO SÚ PRE KOSTI DÔLEŽITÉ?

Vitamín D a vápnik sú súčasťou základnej liečby osteoporózy: vitamín D zaisťuje vstrebávanie vápnika z čreva a podporuje zabudovávanie vápnika do kostí. Vápnik a vitamín D sú teda spoločne zodpovedné za pevné a zdravé kosti. Ich nedostatok môže byť príčinou nadmerného odbúravania kostnej hmoty. Pri osteoporóze je potrebné doplniť ich nedostatok.
Pri liečbe osteoporózy je potrebné doplniť okrem vitamínu D a vápnika aj ostatné vitamíny a minerály. Súčasťou vyváženej stravy je príjem potravín bohatých na vápnik, fosfor, horčík, zinok, vitamíny B6, C a K, vitamín D a bielkoviny.

ČO JESŤ PRI OSTEOPORÓZE?

Fazuľa
Pohár mlieka
Druhy syrov
Ryby
Sušené ovocie
1
Jedzte najmä potraviny bohaté na vápnik – fazuľu, mlieko, syry, ryby a sušené ovocie. Odporúčaný príjem vápnika je 1 000 – 1 200 mg denne.

2
Zabezpečte si dostatočný príjem vitamínu D – 800 až 1 000 IU denne.

3
Konzumujte dostatok bielkovín. Odporúča sa 0,8 – 1,0 g/kg hmotnosti. Obnova poškodenej kostnej hmoty si vyžaduje dostatok aminokyselín.

4
Jedzte každý deň čerstvú zeleninu a ovocie – najlepšie lokálne a sezónne.

5
Uistite sa, že máte vyvážený jedálniček a prijímate optimálny podiel základných živín, ako sú cukry, tuky, bielkoviny, vitamíny a minerály.

Rovnica vyváženej stravy
Pre zdravý vývin kostí a zubov je nevyhnutný vápnik. Znižuje riziko osteoporózy tým, že pomáha udržiavať správnu štruktúru a funkciu kostí.

ČO NEJESŤ PRI OSTEOPORÓZE?

Čierny čaj
Alkohol
Potraviny bohaté na vápnik
Soľnička
Balíček instantnej polievky s rezancami
1
Obmedzte konzumáciu nápojov s obsahom kofeínu – najmä kávy a čierneho čaju.

2
Znížte konzumáciu potravín, ktoré obmedzujú vstrebávanie vápnika – cukor, kyselina šťaveľová, alkohol.

3
Nekonzumujte potraviny bohaté na železo súčasne s potravinami bohatými na vápnik.

4
Obmedzte konzumáciu soli – strava bohatá na soľ zvyšuje riziko rednutia kostí.

5
Vyhýbajte sa priemyselne spracovaným potravinám a polotovarom.