Účinok Spotreby Soli na Zdravie Kostí Počas Osteoporózy | Krehké Kosti

OSTEOPORÓZA
A VÝŽIVA – SOĽ

Príjem soli a jej vplyv na zdravie kostí

Vysoký príjem soli je známym rizikovým faktorom pre osteoporózu, pretože podporuje kalciúriu (vylučovanie vápnika močom). Účinky soli na metabolizmus vápnika a potenciálny vplyv na zdravie kostí u postmenopauzálnych žien však neboli úplne preskúmané.
Soľnička


ČO JE DOBRÉ VEDIEŤ O SOLI

Dievča čítajúce informácie na obale

Čítajte informácie na obaloch

Skontrolujte si obsah soli uvádzaný na obale potravín, ktoré nakupujete každý deň. Pokúste sa zvoliť si potraviny s nižším obsahom soli, ak je to možné.

Prepočet obsahu sodíka na obsah soli

Pri kontrolovaní informácií na obaloch si dávajte pozor, môžu uvádzať množstvo sodíka namiesto množstva soli. Pri prepočte sodíka na soľ vynásobte množstvo sodíka 2,5‑krát. Napríklad, 1 g sodíka na 100 g je 2,5 g soli na 100 g.
Solené čipsy
Miska a polievková lyžica plná soli

Bohaté na soľ

Niektoré potraviny majú vysoký obsah soli v dôsledku výrobného postupu, iné môžu byť pre nás zdrojom vysokého obsahu soli vzhľadom na ich množstvo, ktoré konzumujeme. Nezabúdajte na to a pokúste sa hľadať alternatívy s nižším obsahom soli.

SKÚSTE TO INAK

Existuje mnoho ďalších a zdravších spôsobov, ako môžete dochutiť jedlo.
Cesnak Korenie Bylinky Čierne korenie Balzamikový ocot Citrónová šťava Jogurtová omáčka

NA ZÁVER

Odborníci na zdravie odporúčajú u dospelých obmedziť príjem soli na 6 g soli denne (2,4 g sodíka). To je približne 1 čajová lyžička. Dôležité je, aby váš príjem soli nebol ani príliš vysoký, ani príliš nízky.
Ak je váš príjem soli príliš vysoký, možno vám namerali vysoký krvný tlak a máte zvýšené riziko srdcových ochorení, infarktu, ochorení obličiek a rakoviny žalúdka. Okrem toho môže vysoký príjem soli navodiť kalciúriu, čo je zvýšená hladina vápnika v moči. Určité množstvo strát vápnika v moči pochádza priamo z vašich kostí, čo znižuje ich hustotu.
Ak konzumujete príliš málo soli, zvyšuje sa riziko zvýšenej hladiny cholesterolu, srdcového zlyhania, inzulínovej rezistencie a rozvinutia diabetu 2. typu.