Odporúča sa, aby väčšina ľudí užívala vitamín D vo forme výživového doplnku. Poraďte sa so svojím lekárom.
Väčšina potravín neobsahuje dostatok vitamínu D, aby sa pokryl jeho optimálny príjem.
Potraviny a nápoje, ktoré obsahujú vysoké množstvo vápnika a iných minerálov a sú zásadité, sú vhodné v boji proti osteoporóze. Jedzte často:
- čerstvé ovocie (pomaranče, datle, olivy)
- zeleninu (kapusta, kel, špenát, brokolica)
- fazuľu a strukoviny
- orechy (para orechy, mandle)
- ryby (sleď, losos, sardinky)
- vajcia
- plnotučné mliečne produkty
- obohatené šťavy, cereálie a ovsené vločky
- minimálne priemyselne upravená sója bez GMO (Geneticky modifikované organizmy) je vynikajúcim zdrojom rastlinných bielkovín
Nevhodné sú potraviny, ktoré obsahujú málo potrebných minerálov a/alebo kyslosti a zvyšujú pravdepodobnosť vzniku osteoporózy. Konzumujte zriedka alebo vôbec:
- sladené nápoje
- rafinované, spracované a hotové jedlá
- nadmerné množstvo živočíšnych bielkovín
- nadmerné množstvo sodíka a kuchynskej soli
- kávu obmedzte na jednu alebo dve denne, pretože kofeín uvoľňuje vápnik z kostí
- GMO, spracované sójové výrobky, pretože oxaláty (chemické zložky sójových produktov) môžu viazať vápnik a spôsobiť jeho nedostupnosť pre telo.