Rozhovor s MUDr. Andreou Švrčkovou | Rednutie kostí a osteoporóza | Krehké Kosti

Rozhovor s MUDr. Mgr. Andreou Švrčkovou,
MHA: Rednutie kostí a osteoporóza

Rozhovor s MUDr. Mgr. Andreou Švrčkovou, MHA, predsedkyňou Sekcie ambulantných ortopédov SOTS

Okrem možností konzervatívnej liečby, najmä medikamentóznej a rehabilitačnej, využíva ortopédia aj operačné liečebné postupy, ktoré sú v odbore dominantné. Lekárov ortopédov aj traumatológov spája pod svojimi ochrannými krídlami Slovenská ortopedická a traumatologická spoločnosť (SOTS).
Informácie o príznakoch osteoporózy.

Čo si má na sebe bežný človek všímať, aby bolo možné uňho ochorenie včas diagnostikovať?

Ak príde pacient včas, prostredníctvom modernej liečby vieme efektívne zlepšiť kvalitu jeho života. V tomto smere sa do popredia dostáva samodiagnostika s použitím moderných online technológií. Pacient si môže napríklad všimnúť, že sú mu dlhé nohavice (zmenšila sa výška jeho postavy). Okolie vidí, že mama alebo babička sa výraznejšie hrbí a pri chôdzi predkláňa v trupe, že je viac unavená, alebo schudla. A napokon, človek si môže uvedomiť, že už nemá 30 a po 65-ke treba ísť na denzitometriu a ďalej pravidelne chodiť na preventívne prehliadky.

Ochorenie spočiatku nebolí. Ako predchádzať možným zlomeninám?

Osteoporóza v počiatočných štádiách naozaj nebolí, hlavne v stave osteopénie (odvápnenie kostí ľahšieho stupňa). Neskôr sa však bolesti chrbtice aj končatín predsa len dostavia. V liečbe a nastavení režimu pacienta je veľmi dôležitá spolupráca s rodinnými príslušníkmi. Napríklad môžu sledovať pravidelnosť užívania liekov a ich predpisovanie. Veľmi obľúbené je cvičenie seniorov s deťmi, alebo prechádzky s nordic walking palicami. Dajú sa spoločne pripravovať zdravé jedlá s vysokým obsahom vápnika, vitamínu D, minerálov aj C vitamínu. Dôležitá je tiež prevencia pádov, teda upraviť domáce prostredie tak, aby seniorovi nehrozil úraz a pád.

MUDr. Mgr. ANDREA ŠVRČKOVÁ, MHA rozpráva o osteoporóze.
MUDr. Mgr. ANDREA ŠVRČKOVÁ, MHA
predsedkyňa Sekcie ambulantných ortopédov SOTS

Osteporózou a ochoreniami kostí sa zaoberá aj ortopédia. Krásny medicínsky odbor, ktorý zahŕňa prevenciu, diagnostiku, liečbu, posudzovanie a výskum ochorení i úrazov pohybového aparátu u ľudí všetkých vekových kategórií.