Spracovane maso a zdravie kosti

Výživový poradca

Spracované mäso a jeho vplyv na zdravie kostí

Ako veľa je príliš?

Rôzne druhy spracovaného mäsa
Rozmýšľali ste niekedy o tom, ako sa každým dňom zvyšuje konzumácia spracovaného a červeného mäsa?

Čo sa rozumie pod pojmom spracované mäso?

Spracované mäso znamená jeho úpravu solením, údením, sušením alebo konzervovaním.
Medzi spracované mäso patria:
  • Klobásy, párky, saláma
  • Šunka, sušená slanina
  • Solené a sušené mäso, konzervované hovädzie mäso
  • Údené mäso
  • Sušené mäso, sušené hovädzie mäso
  • Konzervované mäso
Konzumácia príliš veľkého množstva živočíšnych bielkovín môže uvoľniť vápnik z vašich kostí. Ak máte osteopéniu alebo osteoporózu, mali by ste obmedziť červené mäso na dvakrát týždenne a ponechať malé porcie – 150 gramov mäsa. Štúdia publikovaná v Advanced in Nutrition v januári 2017 zistila, že zníženie príjmu červeného a spracovaného mäsa, nealkoholických sladených nápojov, vyprážaných jedál, sladkostí a dezertov, bielej múky, má priaznivý vplyv na zdravie kostí.
Aká je najlepšia strava na prevenciu osteoporózy? Zaraďte do jedálnička dostatok ovocia a zeleniny, nízkotučné mliečne výrobky, ryby a hydinu, orechy a strukoviny.

Čo je dobré vedieť o spracovanom mäse:

Plátok šunky

Chladené nárezy

Krájané chladené nárezy sú často konzervované soľou, cukrom, pochutinami a inými chemickými konzervačnými látkami. Zvoľte si mierne zdravšiu cestu a vyberajte si prírodné krájané mäso bez dusičnanov a konzervačných látok.

Ovocie a zelenina v miske

Alternatívy ku spracovanému mäsu

Zvážte zvýšenie príjmu bezmäsitých jedál, obmedzenie množstva spracovaného mäsa, ktoré konzumujete a zvýšenie príjmu ovocia a zeleniny, čo bude prínosom pre vaše zdravie.1,2

Lekár vyšetruje pacienta pomocou stetoskopu

Súvislosť s chorobami

Štúdie odhalili výraznú súvislosť medzi konzumáciou spracovaného mäsa a zdravotnými problémami, vrátane vysokého krvného tlaku, srdcových ochorení, cukrovky, chronickej obštrukčnej choroby pľúc (CHOCHP) a rakoviny hrubého čreva a žalúdka.2, 3

Spracované mäso podrobnejšie

Predovšetkým, čo je to spracované mäso? Je to mäso, ktoré bolo spracované upravovaním, solením, údením, sušením, alebo konzervovaním. Spracované mäso možno nájsť tiež v hotových jedlách. Mäso, ktoré bolo zmrazené, alebo podstúpilo mechanické spracovanie (napr. nakrájanie na kocky alebo plátky) sa považuje za nespracované. Spracované mäso sa vo všeobecnosti považuje za nezdravé a spája sa s celým radom zdravotných problémov, vrátane rakoviny a ochorení srdca. Štúdie tiež preukázali, že ľudia s nezdravým životným štýlom jedia viac spracovaného mäsa v porovnaní s ľuďmi, ktorí majú zdravšiu stravu. Je však ťažké s istotou povedať, že spracované mäso je zodpovedné za zvýšené riziko vzniku osteoporózy. Existuje však podozrenie, že kombinácia spracovaného mäsa s faktormi nezdravého životného štýlu, ako je fajčenie, alebo nízka konzumácia ovocia a zeleniny, zapríčiňuje zvýšené riziko.3

SPÄŤ