Menopauza a osteoporotické zlomeniny | Krehké Kosti

Menopauza
A OSTEOPOROTICKÉ ZLOMENINY

Staršia žena s osteoporózou pozerajúca sa von cez okno.

Je osteoporóza, rednutie kostí, vážny problém? Celosvetovo patrí k najzávažnejším ochoreniam pre vysoký výskyt, úmrtnosť, vážne trvalé následky, vysoké náklady na liečbu osteoporotických zlomenín a ich následkov.

Prejavuje sa zmenšením postavy, hrbením sa, bolesťou či prítomnosťou zlomeniny najmä stavcov chrbtice alebo krčka stehennej kosti. Štatisticky 1 z 3 postmenopauzálnych žien prekoná zlomeninu spôsobenú osteoporózou.

KTO SA O NÁS POSTARÁ?

Častá otázka dnešnej strednej generácie. Prevencia ochorení, úrazov, pohyb, posilňovanie svalovej sústavy a správne jedlo s vysokým obsahom vápnika a D vitamínu je receptom na čo najdlhšiu nezávislosť a sebestačnosť.

PREVENCIA JE ZÁKLAD

Ste žena vo veku 65+, alebo muž 70+, a nie ste liečení na osteoporózu? Objednajte sa na denzitometrické vyšetrenie, aby ste sa mohli včas začať liečiť. Najpevnejšie kosti máme okolo 30-teho roku života a u žien následne klesá ich hustota rýchlejšie a výraznejšie ako u mužov.
Röntgenová snímka osteoporotickej zlomeniny stavca na chrbtici.

DODRŽIAVANIE LIEČBY A ZDRAVÝ ŽIVOTNÝ ŠTÝL

Ruku na srdce – užívate lieky pravidelne, ako vám ich naordinoval váš špecialista? Dávate si denne vápnik a D vitamín? Cvičíte denne? Kladné odpovede na tieto otázky predstavujú spôsob ako zostať nezávislý a žiť plnohodnotný život. Najnovšia liečba osteoporózy je veľmi komfortná a pacientkam dáva možnosť, aby sa cítili zdravé. Dôležité je uvedomiť si, že liečba osteoporózy je dlhodobá, trvá mnoho rokov a vyžaduje potrebnú dávku trpezlivosti a pravidelnosti. Liečba osteoporózy sa nesmie vysadiť a prerušiť na viac ako mesiac. Ak zabudnete na liečbu, príde zlomenina. A väčšinou nie jedna. Do 70-teho roku sú to najmä zlomeniny stavcov, po 70-tom roku zlomeniny krčka stehnovej kosti. Každý piaty človek po zlomenine krčka do jedného roka zomrie.

ŠTATISTIKY HOVORIA JASNOU REČOU

Vedeli ste, že každé 3 sekundy si niekto na svete zlomí kosť v dôsledku osteoporózy? Zlomeniny z fragility (lámavosti kostí pri osteoporóze) sa u žien vyskytujú častejšie ako cievna mozgová príhoda, infarkt myokardu, či rakovina prsníka spolu.
A kedy myslieť na osteoporózu a vyhľadať lekára na diagnostiku? Päť rokov po nástupe menopauzy, ženy 65+ a muži 70+, ak ste už utrpeli zlomeninu, ak mal zlomeninu niekto v rodine, ale aj pri bolestiach chrbtice.

OSTEOPORÓZY SA NETREBA BÁŤ

Treba však dodržiavať preventívne opatrenia, včas sa dostaviť na lekárske vyšetrenie a striktne dodržiavať naordinovanú liečbu. Bez prítomnosti zlomenín je možné s osteoporózou viesť plnohodnotný a veľmi aktívny život s priateľmi aj s rodinou.

MUDr. Mgr. Andrea Švrčková, MHA, odborníčka na osteoporózu.
MUDr. Mgr. ANDREA ŠVRČKOVÁ, MHA
predsedkyňa Sekcie ambulantných
ortopédov SOTS