Rozhovor so Soňou Müllerovou | Riziko osteoporózy u žien | Krehké Kosti

Rozhovor so Soňou Müllerovou:
Riziko osteoporózy u žien

Soňa Müllerová rozpráva o osteoporóze.

Keď sa povie osteoporóza, čo sa Vám pod tým slovom vybaví?

Je to pre mňa strašiak! Po menopauze som začala mať problémy, zistili mi osteopéniu (pozn. red.: Osteopénia je stav, ktorý môže predchádzať osteoporóze. Pri osteopénii je hustota kostí znížená, nie však natoľko ako pri osteoporóze. Osteopénia vo väčšine prípadov prebieha bezpríznakovo.) a na jednom stavci už aj osteoporotickú hodnotu. Odvtedy sa liečim medikamentózne, športujem, zjednodušila a skvalitnila som si stravu, pridala do jedálnička sardinky a mastnejšie ryby a po roku sa mi podarilo dostať do pásma osteopénie. Odvtedy bojujem.

Aktívny pohyb je presne to, čo kosti potrebujú. O Vás je známe, že sa udržujete v kondícii. Prezradíte starším ženám, ako na to?

Veľa chodím, opäť som si pridala walkingové palice, aby som odľahčila kolená a zaťažila aj vrchnú časť tela. Pamätám si, ako som si pred rokmi takto pekne vyformovala svaly na rukách, potom som poľavila a už je to hneď vidieť. Opäť som sa však k tomu vrátila a okrem toho cvičím doma – všeličo, čo nájdem na internete plus staré osvedčené cviky z pilatesu. A začala som cielene kvôli vitamínu D chodiť na slnko. Cez obed som na slniečku bez ochranného krému, tak cca 15 – 20 minút, a potom sa už natieram. Viete, ja som bola vždy bleduľa a ešte som aj utekala pred slnkom. Vždy som sa natierala krémami s najsilnejšími ochrannými faktormi a možno aj na to som doplatila. Ktovie…

Často spolupracujete v rámci Dámskeho klubu s odborníkmi a informujete o závažnostiach ochorení, ktoré prichádzajú s vekom. Riešili ste už aj prevenciu osteoporózy?

Samozrejme, je to povinná kapitola. Snažíme sa venovať všetkému, čo nás ohrozuje. Osteoporóza je závažné ochorenie a je veľmi dôležité a potrebné neustále si pripomínať jej základné prejavy. Následne tému rozšírime o aktuálne informácie či najnovšie skúsenosti. Oslovujeme tých najlepších a najdôveryhodnejších odborníkov. A plus voláme po prevencii – to je základ.

Stretli ste sa už v rodine alebo vo svojom blízkom okolí s niekým, kto týmto ochorením trpí?

Samozrejme, v mojom veku má mnoho žien s týmto ochorením problémy, najmä s osteopéniou. Ženy s tým bojujú, rovnako ako ja. Veľa však máme vo svojich rukách.

Ženám hrozí viac ako dvojnásobné riziko tohto ochorenia v porovnaní s mužmi. Chceli by ste odkázať niečo našim čitateľkám?

Aby boli dôsledné v starostlivosti o seba. Lebo väčšinou to býva tak, že keď je problém, tak sa o seba staráme, robíme čo treba, ale keď sa vyliečime, tak poľavíme, na seba zabúdame a hneď sa staráme o druhých. To sú také vlny, na ktoré môžeme doplatiť. Preto apelujem na všetky mamy aj ich dcéry – buďte dôsledné v starostlivosti o vlastné zdravie! Mne môj život ukázal, že nedôslednosť sa nevypláca a že dôslednosť je prejav zodpovednosti voči sebe, a to sa vždy v pravej chvíli v tom najlepšom vracia.