Osteoporóza a vek | Krehké Kosti

Osteoporóza:
Vek je len číslo

Usmievajúca sa stará žena vo veku nad 50 rokov trpiaca osteoporózou.

Tak znie známa veta. Čo budem robiť po päťdesiatke?
No presne to isté, čo doteraz, len trochu pomalšie.

Predchádzanie zlomeninám kostí, spôsobených osteoporózou, vám zabezpečí kvalitu života, na ktorú ste zvyknutí. Máte 50+ či 65+? Už ste absolvovali denzitometrické vyšetrenie? Dbáte o svoje zdravie? Prechádzky, športové aktivity, užívanie vápnika, vitamínu D a vitamínu K2 vám pomôžu.
Wellness pobyty, výlety a absolvovanie masážnych procedúr prináša úľavu, pokoj v duši a patrí k bežným štandardom v súčasnosti. Je pre vás masáž bezpečná? Pýtal sa vás masér alebo fyzioterapeut pred masážou, či nemáte osteoporózu? Bola som v jednom hoteli a dotazník s otázkou, či nemám osteoporózu, som s potešením pred procedúrami vyplnila. Ako by ste odpovedali vy? Zlomenina stavcov chrbtice, spôsobená neprimeraným tlakom pri masáži, môže spôsobiť vážne poškodenie zdravia.
Máte vnúčatá? Áno, sú potešením a krásnou etapou seniorského veku. Ak ich chcete môcť objímať a zdvíhať tak ako doteraz, dajte pozor na riedke kosti. Pri osteoporóze sa môže stavec chrbtice alebo krčok stehennej kosti zlomiť už pri zdvíhaní ťažších bremien alebo sadnutí na tvrdú stoličku. Stav, keď si po zlomenine nemôžete zaviazať šnúrky na topánkach, či osprchovať sa sám/sama, je nesmierne náročný pre vás aj pre vašu rodinu.
Dlhovekosť, ktorá nás sprevádza pri pokrokoch medicíny spôsobí, že v seniorskom veku prežijeme desiatky rokov. Aká bude vaša kvalita života vo veku 50+, závisí od zodpovednosti k vlastnému zdraviu a od prevencie ochorení. Silné ženy a rozumní muži zvládnu bez problémov komfortné, dostupné vyšetrenie hustoty kostí (denzitometriu). Kontaktujte svojho obvodného lekára a zistite, či patríte do rizikovej skupiny pre osteoporózu, požiadajte o osteologické vyšetrenie a objednajte sa na denzitometriu.

MUDr. Mgr. ANDREA ŠVRČKOVÁ, MHA rozpráva o osteoporóze.
MUDr. Mgr. ANDREA ŠVRČKOVÁ, MHA
predsedkyňa Sekcie ambulantných
ortopédov SOTS