Osteoporóza: zákerný „žrút“ kostí | Krehké Kosti

Osteoporóza:
ZÁKERNÝ „ŽRÚT“ KOSTÍ

Poviete si, osteoporóza je choroba vyššieho veku a mňa sa ešte netýka. Mýlite sa. Ako žijete teraz, prejaví sa na vašom zdraví v starobe. Rapídny nárast tohto ochorenia ho dostáva na nežiaduci piedestál epidémie tretieho tisícročia. A okrem starnutia populácie je príčinou predovšetkým nesprávny životný štýl.

Staršia žena s osteoporózou, merajúca svoju telesnú výšku.
VÝZNAMNÁ STRATA TELESNEJ VÝŠKY JE JEDNÝM Z INDIKAČNÝCH KRITÉRIÍ NA DENZITOMETRIU
Digitalizácia oberá ľudí o pohyb, ktorý je pre zdravie kostí nevyhnutný, a tak už v školských laviciach vyrastá generácia budúcich osteoporotikov. Konzumácia veľkého množstva živočíšnych bielkovín, sladkostí a, samozrejme, fajčenie či alkohol si vo vyššom veku vyberajú svoju daň. Touto zákernou chorobou je postihnutý približne každý piaty muž a každá tretia žena nad 50 rokov.

ČO JE OSTEOPORÓZA

Ochorenie sa ľudovo nazýva rednutie kostí. Kostrový aparát je živý organizmus, počas ľudského života neustále prebieha odbúravanie i tvorba novej kostnej hmoty. Ak dôjde k poruche látkovej výmeny kostného tkaniva, t. j. kostná hmota rapídne ubúda, začne sa meniť mikroštruktúra kostí. V dôsledku toho kosti krehnú a ľahko sa lámu. Pri osteoporóze sa najčastejšie vyskytujú zlomeniny predlaktia, stavcov a horných koncov stehennej kosti. Najmä zlomenina krčka stehennej kosti máva fatálne následky, pretože až tretina pacientov je odkázaná na pomoc a ďalšia tretina do jedného roka zomiera.

PRÍČINY A PRÍZNAKY

Presná príčina vzniku primárneho ochorenia nie je známa. Najčastejšie bývajú postihnutí starší ľudia a ženy po menopauze. Pri senilnej osteoporóze sa stráca vitalita organizmu a ubúda novotvorba kostného tkaniva. U žien po menopauze môže ochorenie vyvolať pokles hladiny ženských hormónov – estrogénov.
Dôležitú rolu tu zohráva aj genetika. No osteoporóza býva aj sekundárna, teda vzniká ako následok iného ochorenia alebo užívania niektorých liekov. Zákernosť choroby spočíva v tom, že pacienta spočiatku nič nebolí. Ochorenie sa zvyčajne prejaví až v následkoch, v zlomenine, a to bez výraznej traumatickej príhody.

MEDIKAMENTÓZNA LIEČBA

Keď už je osteoporóza diagnostikovaná na základe laboratórnych vyšetrení krvi a moču, RTG snímok a denzitometrie, dôležité je odhaliť, či ide o primárne ochorenie, alebo sekundárne, pretože podľa toho sa následne navrhuje terapia. Liečenie primárnej osteoporózy spočíva v podávaní liekov, ktoré zabraňujú odbúravaniu kostnej hmoty, alebo naopak, podporujú vznik nového tkaniva. Veľmi významnými pomocníkmi v boji s osteoporózou sú vápnik a vitamín D. Pri sekundárnej osteoporóze treba predovšetkým vyliečiť pôvodné ochorenie, ktoré ju vyvoláva.

PREVENCIA POČAS CELÉHO ŽIVOTA

Už mladý človek by mal v období rastu „nabrať“ čo najviac kostnej hmoty. Účinná je správna výživa, bohatá na vápnik a vitamín D a systematický pohyb. Aj v ďalšej fáze života môžete vznik ochorenia ovplyvniť zdravým stravovaním a pravidelným cvičením. A čím treba obohatiť jedálniček? Okrem mlieka a mliečnych výrobkov jedzte veľa čerstvej zeleniny, celozrnné výrobky, ryby, orechy a tiež mak, ktorý je vynikajúcim zdrojom vápnika. Zaraďte si do denného programu primerané cvičenie a pohyb, napríklad na blahodarne pôsobiacom slniečku. Po 40. roku života si pravidelne merajte svoju telesnú výšku, aspoň raz ročne, lebo významná strata výšky po štyridsiatke (viac ako 3 cm) je významným rizikovým faktorom osteoporózy.