Vážený návštevník, práve odchádzate z našich webových stránok. Spoločnosť Amgen Slovakia s.r.o.už ďalej nenesie žiadnu zodpovednosť za obsah a funkčnosť internetových stránok iných subjektov.
Vážený návštevník, práve odchádzate z našich webových stránok. Spoločnosť Amgen Slovakia s.r.o.už ďalej nenesie žiadnu zodpovednosť za obsah a funkčnosť internetových stránok iných subjektov.
Vážený návštevník, práve odchádzate z našich webových stránok. Spoločnosť Amgen Slovakia s.r.o.už ďalej nenesie žiadnu zodpovednosť za obsah a funkčnosť internetových stránok iných subjektov.
Vápnik je základnou stavebnou zložkou kostného tkaniva. Pre telo je však jeho funkcia oveľa dôležitejšia pre činnosť srdca, svalov, nervov a zrážania krvi. Telo si preto striktne stráži vápnika v krvi a v prípade poklesu ju doplní vápnikom z kostí. V prevencii a liečbe osteoporózy je jeho dostatočný príjem absolútnou podmienkou! V prevencii osteoporózy alebo v jej ľahších formách je podávanie vápnika v kombinácii vitamínom D dostatočné. Pri závažnejších prípadoch, najmä pri zlomeninách, je potrebné farmakologicky zasiahnuť s liekmi na osteoporózu.
Prečo je vápnik dôležitý pre vaše zdravie?
1% vápnika pomáha zdravým krvným cievam pri ich sťahovaní a rozširovaní; podporuje funkciu nervov; prenos nervových vzruchov; a vylučovanie hormónov.
99% vápnika potrebujeme priamo pre kosti a zuby, na udržiavanie ich funkcie a ich posilnenie.
Preto je vápnik taký dôležitý pri znižovaní rizika osteoporózy.
Tabuľka – Obsah vápnika v potravinách
Potraviny
Obsah v mg/kg
Bravčové mäso
50-90
Hovädzie mäso
30-150
Kuracie mäso
60-130
Bravčová pečeň
60-170
Ryby
60-5200
Mlieko
110-1300
Cottage syr
600-800
Syr
1500-12000
Jogurt
1400
Slepačie vajcia
550-570
Vajcový bielok
50-110
Vajcový žĺtok
1300-1400
Pšenica
230-500
Pšeničná múka
130-260
Celozrnný chlieb
140-650
Lúpaná ryža
50-110
Hrach
640
Šošovica
760
Fazuľa
1130
Sója
2560
Sójové mlieko
40
Kapusta
300-500
Karfiol
360
Špenát
700-1250
Šalát
400-600
Rajčiny
60-140
Mrkva
240-480
Hrášok
260-410
Cibuľa
200-440
Zemiaky
100-230
Jablká
30-80
Pomaranče
400-730
Banány
50-120
Jahody
180-260
Vlašské orechy
900-1000
Lieskové orechy
1810
Mandle
2500
Mak
12620
Baldovská minerálna voda
380
Potraviny obsahujúce vápnik
Mliečne výrobky
Mlieko, jogurt, syr a iné mliečne výrobky obsahujú vápnik, ktorý telo ľahko vstrebáva a využíva.
Ryby s jemnými kosťami
Ryby s kosťami takými jemnými, že ich možno konzumovať. Patria k nim sardinky z konzervy a losos, obsahujú vysoké množstvo vápnika.
Zelená zelenina
Veľa zeleniny zelenej farby, ako je špenát a kapusta, je zdrojom vápnika. Avšak niektoré druhy zelenej zeleniny obsahujú kyselinu šťavelovú a listovú, ktoré môžu ovplyvňovať jeho vstrebávanie.
Potraviny obohatené o vápnik
Mnoho potravín je obohacovaných o vápnik, vrátane ovocných džúsov, nápojov zo sóje a ryže, tofu, čo uľahčuje prijať dennú odporúčanú dávku vápnika.
Vápnik vo vyživových doplnkoch alebo tabletách
Ak je podávanie vysoko-vápnikovej stravy nedostatočné alebo zle tolerované, je potrebné venovať pozornosť farmakologickým prípravkom. Sú to prípravky s obsahom vápnika, ako napr. Vitacalcin, Calcium effevescens, Maxi-kalz, Caltrát atď... Obľúbené sú biopreparáty: Biomin H (vyrobené z mletých vajcových škrupín), Osteogenon (z teľacích kostí) alebo Osteostop. Okrem toho je komerčne dostupných veľké množstvo viaczložkových prípravkov, ktoré obsahujú aj iné minerály a vitamíny presunúť za obsahujú. Obsah vápnika je zvyčajne iba v malom množstve, tieto prípravky sú vhodné iba na preventívne použitie. V prípade osteoporózy vhodný liek s obsahom vápnika a jeho dávkovanie určí lekár.
Vápnik v strave
Najprv dobré správy: 87% všetkých starších žien vo veku viac ako 65 rokov dosahuje denný odporúčaný príjem vápnika. Ale nanešťastie zostáva stále zvyšných 13% žien. Našťastie nie je ťažké obohatiť vašu stravu o vápnik. Zbiehajú sa vám sliny pri predstave primiešania bieleho jogurtu do sladkých zemiakov, posypania pečených zemiakov nastrúhaným syrom, pridania malých nakrájaných kúskov syra brie alebo fety do šalátu posypaného orechmi, alebo by ste sa potešili odmene v podobe našľahaného kapučína alebo horúcej čokolády? Avšak syry, mlieko a jogurty s nižším obsahom tuku sú pre vás vhodnejšie v porovnaní s tými, ktoré majú vysoký obsah tuku. Aj keď znížite objem kalórií a nasýtených mastných kyselín konzumáciou mliečnych výrobkov s nižším obsahom tuku, tieto tiež obsahujú bielkoviny potrebné pre rast a obnovu vašich zdravých svalov a kostí. A ak máte intoleranciu laktózy, môžete konzumovať mlieko neobsahujúce laktózu alebo jogurty so živými kultúrami. Alternatívne môžete užívať laktózové tablety alebo kvapky. Možno bude pre vás prínosné porozprávať sa o vašej špecifickej situácii s lekárom a tým sa uistiť, že je váš príjem vápnika v strave dostatočný pre optimálny zdravotný stav.